Relaties tussen mensen ontstaan en kunnen ook weer eindigen. Het moment van de beëindiging van zo’n relatie is vaak een periode vol met emoties. Veel veranderingen, bijvoorbeeld in de woonsituatie vragen extra aandacht op het gebied van je verzekeringen. Met het krijgen van inzicht om welke verzekeringen het gaat en welke acties er nodig zijn helpt ons kantoor je graag.
Samen gaan leven is ook vaak samen gaan verzekeren
Mensen die besluiten te gaan samenleven, sluiten vaak ook samen bepaalde verzekeringen af. Wij geven een aantal voorbeelden.
De overlijdensrisicoverzekering
Partners kunnen op elkaars leven een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Partner A betaalt dan een premie en krijgt bij het overlijden van partner B een kapitaal uitgekeerd. Partner B betaalt ook een premie waarbij deze een uitkering krijgt als partner A overlijdt. Zolang beide partners jaarlijks de premie betalen, krijgen zij bij het overlijden van de andere partner de afgesproken uitkering. Nadat de relatie is geëindigd blijft, zolang de premie wordt betaald, de verzekering van kracht. De vraag is of beide (ex-) partners dit in die nieuwe situatie nog willen. Is de verzekering nog echt nodig? Is het wenselijk dat wanneer in de toekomst de ene ex-partner komt te overlijden, de andere ex-partner nog een kapitaal uitgekeerd krijgt? Een kapitaal waar de erfgenamen van de overleden ex-partner geen aanspraak op kunnen maken?
Bonus- malus
Beide partners kunnen samen een auto hebben. Wanneer er geen schade wordt veroorzaakt dan ontstaat jaarlijks recht op een oplopende korting (bonus) op de verzekeringspremie. Wanneer de relatie eindigt is de vraag wie van de partners recht heeft op deze korting. Sinds 1 januari 2022 kunnen bij een echtscheiding of een ontbinding van een geregistreerd partnerschap de schadevrije jaren worden verdeeld. Er kan dus worden afgesproken dat beide ex-partners een deel van de schadevrije jaren op hun naam krijgen. Sluiten zij dan in de toekomst een eigen autoverzekering dan hoeven zij door deze “meegenomen” korting geen hogere premie te betalen.
Inboedel
Het einde van een relatie heeft meestal ook gevolgen voor de samenstelling van de inboedel. Een deel van de inboedel zal naar een ander adres gaan. Voor dit deel van de inboedel zal een nieuwe verzekering moeten worden afgesloten. Het is dan zinvol om te kijken of de verzekerde som van de “oude” inboedelverzekering moet worden aangepast. Mogelijk dat de verzekerde som kan worden verlaagd omdat een deel van de inboedel niet meer aanwezig is. Dit zal over het algemeen leiden tot een lagere premie.
AVP
Ook is het verstandig te kijken naar de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, AVP. Dit is een belangrijke verzekering die je financieel beschermt wanneer jij door verwijtbaar handelen of nalaten aan een derde financiële schade toebrengt. Gaat een van de ex-partners zelfstandig wonen dan zal hij of zij een eigen AVP moeten sluiten. Zijn er kinderen die regelmatig bij deze partner verblijven, dan doet deze partner er goed aan een AVP voor een gezin af te sluiten, ook in de situatie dat deze ex-partner “alleen” blijft wonen.
Tenaamstelling
Alle verzekeringen staan op naam van een of beide (ex-)partners. Bij het beëindigen van de relatie is het belangrijk dat elke verzekering op de juiste naam wordt gesteld. Dat zijn niet de leukste “klussen” om te doen omdat niet bij elke verzekeringsmaatschappij het even duidelijk is waar je moet zijn en welke formele documenten moeten worden meegestuurd.
Ons kantoor neemt die werkzaamheden graag voor jou uit handen. Daarbij adviseren wij je ook graag over de gevolgen van het einde van de relatie voor de andere onderdelen van jouw verzekeringspakket.